Filmens følsomhed
Fotografiske tips og tricks – En 400 ISO film kræver mindre lys end en 200 ISO film for at give et velbelyst billede, og er derfor velegnet til steder hvor der er svagt lys, eller hvor der anvendes blitz på større afstande, eller hvis objektiver ikke er særlig lys stærk, som f.eks på et kompakt kamera med zoom.
Jo mere lys stærk filmen er jo blødere gengiver den motivet, og er derfor også velegnet til optagelser med stor kontrast (sol og skygge).
Vidste du godt at vi fotograferer over hele Fyn?
Billedets dybdeskarphed
Ved at ændre blændeindstillingen ændrer du også billedets dybdeskarphed. Anvender du en blænde 16 får du en stor dybdeskarphed, i modsætning til, hvis du anvender en blænde 2,8. hvor du får en meget lille dybdeskarphed i billedet. Blændeindstilling – kameraets lukketid – filmens lysfølsomhed og motivets belysning er afgørende for den rigtige eksponering og dermed billedets kvalitet.
Filtre er ofte hemmeligheden
Kar du et spejlreflekskamera, har du ikke blot mulighed for at ændre på blænde og lukketidsindstilling men også at anvende forskellige filtre. Og netop brugen af filtre gør den professionelles fotografs billeder anderledes og bedre end.
Der findes over et hundrede forskellige filtre og tillige med i forskellige størrelser, og hvert filter har sin funktion.
Der er filtre til farveoptagelser og der er filtre til sort/hvid optagelser. Det mest anvendte filter er et UV filter, og betegnelsen står for ” uden virkning” er der sikkert nogle der vil hænde. Det er dog ikke helt rigtigt. Først og fremmest beskytter det objektivet mod ridser, men det tilbageholder også ultra violet lys som forefindes ved stranden og i bjergene. Det er ikke sikkert at øjet opfatter det, men filmen gør, og giver gerne et blåligt og koldt skær over motivet.
Det filter der giver den bedste effekt er uden tvivl polarisationsfilteret, i daglig tale kaldet for Pol-filteret. Filteret består af to filtre i samme fatning, og ved at dreje filteret, undgår du uønskede reflekser fra vand, lak, glas m.m. men filteret anvendes også til landskabsoptagelser, hvor en eller flot blå himmel ved farveoptagelser ofte ender med at blive hvid på det færdige billede, så er Pol-filteret med til at dæmpe lyset fra himmelen, således den blå himmel bibeholdes. Filteret er ud undværlig ved udendørs farve optagelser men kan ikke anvendes inden døre med blitz da det “stjæler to blændetrin”. Der findes to typer Pol-filtre, et liniert og et cirkulært filtre. Anvender du et kameraer med autofokus skal du bruge det cirkulære.
Skal det være spejlrefleks- eller målsøgerkamera?
Hvad er forskellen, vil de en del spørge.
Et spejlrefekskamera er et kamera hvor du kigger direkte gennem objektivet, det betyder bl.andet at du kan anvende forskellige filtre med hver sin billede effekt.
Nogle spejlreflekskamera har fast optik, andre kan opstikken udskiftes efter behov. Du kan veksle med vidvinkler og teleobjekter eller forskellige zoom objetkiver og du har mulighed for at ændre op blænde og lukkertid med efterfølgende stor og lille dybdeskarphed i billedet. Mens spejlrefelkskameraet er for hobbyfotografen og den kommerciele footgrasf, så er målsøgerkamera for de der blot ønsker gode billeder der ligger så tæt op af virkeligheden som muligt og hvor der er mindst risiko for at billedet går tabt.
- Bryllup, modeller og portrætfotografering
- Forslag til pris tilbud
- Nyfødt fotografering
- Bryllup i Roskilde
- Find fotograf i Roskilde
- Hjemmeside, Youtube ?
indhold